Bewustmaking

Aufklärung

Voorlichting over de ziekte noma op een Nigerese markt

In Niger geven we in de eerste plaats informatiesessies aan de bevolking. Deze voorlichting is noodzakelijk om mensen te helpen. Door de informatiesessies sporen we de ziekte in een vroeg stadium op. Ook doorbreken we zo het taboe over misvormingen. Vele Nigerese bevolkingsgroepen beschouwen misvormingen immers als een vloek. Ze verstoten de slachtoffers. Door het hoge aantal analfabeten in Niger (80% van de bevolking) kan je niet zomaar een infobrochure uitdelen. Mondelinge informatiesessies zijn noodzakelijk.

Kennis maakt ingrijpen mogelijk

Met de hulp van Nigerese acteurs en actrices hebben we ook een traditioneel theaterstuk gemaakt, een ideaal communicatiemiddel in een land met een hoog analfabetisme. Het stuk gaat over een gezin met een kind dat aan noma lijdt. De ouders zijn verbaasd wanneer hun kind koorts heeft en niets wilt eten. Bovendien komt er een uitgesproken geur uit de mond van het kind. Daarom nemen ze het mee naar een traditionele genezer. Die schrijft de naam van de ziekte op een bord. Hij veegt het bord schoon met water en geeft dat dan aan het kind te drinken. Daarna snijdt hij het dode weefsel van de wang. Veel kinderen sterven door deze zogenaamde ‘behandeling’.

In het theaterstuk verschijnt vervolgens een personage dat de ngo NOMA kent en de ouders uitleg geeft over de mogelijke hulpverlening. Die is gratis, maar de ouders moeten wel snel ingrijpen en onmiddellijk vertrekken. Op deze manier leggen de acteurs zo duidelijk mogelijk uit welke problemen noma meebrengt.

Donaties:

ngo NOMA
BNP Paribas Fortis

IBAN: BE19 0017 2825 9912
BIC: GEBABEBB