Het vierde stadium

Tijdens het vierde en laatste stadium van de ziekte, ongeveer een week later, sterft het aangetaste weefsel af en komt het los van het gezicht. Pogingen van het lichaam om de open wonden met littekens te genezen, leiden vaak tot geblokkeerde kaken. Eten wordt daardoor heel moeilijk, onmogelijk zelfs. Veel kinderen verhongeren dan ook tijdens dit stadium. Ze kunnen zelf niet voldoende voedsel innemen of mogen niet samen met de anderen aan tafel zitten wegens hun misvormingen. Geblokkeerde kaken zijn bovendien gevaarlijk, omdat kinderen kunnen stikken tijdens het braken. Alleen operatieve ingrepen zijn in dit stadium een oplossing . Zelfs als er geen uitwendige schade zichtbaar is, komen er vaak botten los in de mond, met spierletsels als gevolg.

Eerst moeten de geblokkeerde kaken weer worden geopend. Een erg moeilijke operatie door de gesloten mond. In de meeste gevallen zijn bottransplantaties onvermijdelijk. Deze operaties zijn erg duur en vinden alleen in Europa plaats. Tegelijkertijd moet er weefsel worden getransplanteerd om de schade aan het gezicht te bedekken. Als er daarvoor in het gezicht voldoende weefsel aanwezig is, kunnen deze operaties probleemloos in Niger plaatsvinden.

We zijn erg opgetogen dat het nu ook mogelijk is om in onze ziekenhuizen in Niger en Guinee-Bissau patiƫnten te opereren waarbij weefsel van de rug of van andere lichaamsdelen getransplanteerd wordt om de littekens in het gezicht te corrigeren. Omdat onze ziekenhuizen ondertussen een hoog niveau hebben bereikt en onze artsen een goede opleiding hebben genoten, is het niet langer nodig dat deze operaties in Europa worden uitgevoerd. Dit bespaart aanzienlijk veel geld en de noma-kindjes hoeven hun omgeving niet te verlaten.

Het vierde stadium

Het vierde stadium

Donaties:

ngo NOMA
BNP Paribas Fortis

IBAN: BE19 0017 2825 9912
BIC: GEBABEBB