Opvolging

SuiviIn de kinderhuizen krijgen de patiënten voedsel om aan te sterken en geneesmiddelen zoals antibiotica als ze acute noma hebben. Indien nodig verwijzen we ze door naar het ziekenhuis. De begeleiders worden opgeleid in mond- en gebitshygiëne. Ze gebruiken daarbij houten stokjes om de tanden proper te maken. Tandpasta en tandenborstels zijn nutteloos aangezien de gezinnen die niet kunnen betalen.

De vrouwen volgen kooklessen, waar ze leren om een gevarieerde maaltijd vol voedingsstoffen te bereiden. In de kookles wijzen we hen ook op de voordelen van melk: ¼ liter per dag volstaat om het immuunsysteem van hun kinderen te versterken. Ook eieren eten kan de kinderen helpen. Helaas geloven veel Nigerezen dat kinderen die eieren eten later een dief worden. Om de kinderen te helpen, moeten we zulke gedachten doorbreken.

Vrouwen leren ook hoe ze borstvoeding langzaam kunnen afbouwen. Want vaak gebeurt dat te abrupt, waardoor sommige kinderen alle voeding weigeren. De medewerkers van de organisatie proberen de vrouwen te overtuigen om langzaamaan te stoppen met borstvoeding. Op drie maanden tijd hebben we 1.500 vrouwen uit afgelegen dorpen bewustgemaakt van deze problematiek. Veel van deze dorpen zijn pas na tien uur reizen bereikbaar.

Het duurt dus even voordat de hele bevolking zich bewust is van de ziekte, de preventiemaatregelen en de behandelingsmethoden. De organisatie neemt ook de opvolging van patiënten voor haar rekening. Afhankelijk van de ernst van de ziekte kan de behandeling en de nazorg jaren duren.

Sommige patiënten met vergroeide kaken kunnen hun mond zelfs na een operatie niet meer met een natuurlijke spierbeweging openen. Zij moeten hun mond gedurende lange tijd (ongeveer twee jaar) met staafjes openhouden om te voorkomen dat die zich weer sluit. Intussen proberen we ervoor te zorgen dat de jongeren gemakkelijker een beroepsopleiding kunnen volgen. Ondanks hun sociale nadeel door de ziekte kunnen ze zo een zekere vorm van onafhankelijkheid verwerven.

Rakia

Ngo NOMA steunt ook jongeren die willen starten met werken, bijvoorbeeld als timmerman. Ze geven jongeren geld als blijkt dat ze met hun beroep hun brood kunnen verdienen. Dat re-integratie in de maatschappij werkt, bewijst dit verhaal van een jonge vrouw met noma. De vrouw volgde na haar behandeling een opleiding als naaister en is vandaag getrouwd met een leraar aan de middelbare school uit de hogere kringen van Niger. Zonder de hulp van de organisatie zou haar familie deze vrouw nog altijd verborgen houden. Nu ze zelf geld verdient, gaat ze door het leven als een onafhankelijke vrouw.

Ngo NOMA streeft ernaar om de ziekte noma op middellange termijn uit te roeien in Niger. De meer dan 3.260 kinderen die met succes geopereerd zijn en de toenemende bewustwording zijn alvast stappen in de goede richting.

Donaties:

ngo NOMA
BNP Paribas Fortis

IBAN: BE19 0017 2825 9912
BIC: GEBABEBB